Witamina D3K2 FORTE 20ml
Opis
(menachinon-7, MK-7, MenaQ-7 - uzyskiwany z olejków eterycznych)
suplement diety
krople w 20 ml butelce
640 kropli po:
- 50μg (2000 j.m.) (1000%* RWS) witaminy D3,
- 50 μg (67%*) witaminy K2 (MK-7).
Koszt jednej kropli to tylko 0,14 zł!
* % referencyjnych wartości spożycia
Wysokiej jakości witaminy D3 i K2 (menachinon-7, MK-7, MenaQ-7) rozpuszczone w hipoalergicznym oleju MCT z kokosa.
Witamina D3 Dr. Jacob's pozyskiwana jest z lanoliny z wełny owczej (ekstrahowana za pomocą naświetlania promieniami UV).
Witamina K2 Dr. Jacob's jest szczególna, gdyż uzyskujemy ją z olejków eterycznych. To zapewnia najwyższą ilość czystego menachinonu-7 (MK-7), jego świetną przyswajalność, bioaktywność oraz brak alergenów sojowych (więcej na końcu opisu).
Produkt wegetariański.
Jedna kropla Witaminy D3K2 zawiera:
- 50 μg (2000 j.m.) witaminy D3 - 1000% referencyjnych wartości spożycia,
- 50 μg witaminy K2 (menachinon-7) - 67% referencyjnych wartości spożycia.
Połączenie bardzo istotnych dla zdrowia witamin. Ich ilość i proporcje są dobrane tak, aby nie tylko prawidłowo przyswajać wapń, ale i aby trafił on w organizmie tam, gdzie powinien, np. do kości, a nie do ścianek naczyń krwionośnych.
Produkt łatwoprzyswajalny: witaminy D i K już rozpuszczone w wysokiej jakości, hipoalergicznym oleju MCT z kokosa.
Witaminy D3 i K2 mają naukowo udowodniony korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu:
Witamina D3:
- dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
- dla utrzymania zdrowych kości i zębów,
- przyczynia się do normalnego wzrostu i rozwoju kości u dzieci,
- dla utrzymania prawidłowej funkcji mięśni,
- dla dobrego wchłaniania wapnia oraz fosforu,
- dla prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
- bierze udział w prawidłowych podziałach komórek.
Witamina K2 dla:
- prawidłowej krzepliwości krwi,
- bierze udział w budowie kości i zębów.
Witamina D3 jest produkowana przez skórę wystawioną na odpowiednią ilość światła słonecznego. W przypadku niedostatecznej ilości słońca (w Polsce większa część roku) lub opalania się z użyciem kremu z filtrem, sama żywność nie zaspokoi zapotrzebowania na tę witaminę. W naszym klimacie zbyt mała podaż witaminy D jest powszechna. Zdolność wytwarzania witaminy D3 przez skórę zmniejsza się wraz z wiekiem.
Witamina K2 w formie menachinonu-7 jest szczególnie dobrze przyswajalna i ma długi okres stabilnego trwania. Witamina ta ma korzystny wpływ na krzepliwość krwi. Wraz z witaminą D współdziała ona w tworzeniu i odnawianiu zdrowych mocnych kości i zębów.
Składniki: olej MCT (z kokosa) (89%), przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli (naturalna witamina E), cholekalcyferol (witamina D3), witamina K2 (all-trans menachinon-7).
Olej MCT
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia dla dorosłych zdrowych:
– osoby dorosłe zdrowe do 75. roku życia, kobiety w ciąży i karmiące, osoby pracujące w nocy lub z ciemną karnacją skóry, otyłe (BMI 30+ kg/m2) – kropla;
– wyłącznie dorośli zdrowi powyżej 75. roku życia – 2 krople.
Podawać pod język lub na łyżeczce i rozprowadzić językiem po jamie ustnej.
Okres ciąży i karmienia - przyjmowanie produktów z witaminą D podczas ciąży oraz karmienia powinno być skonsultowane z lekarzem.
Zawartość bioaktywnej witaminy E może u niektórych osób z podrażnieniem błony śluzowej powodować nieznaczne poczucie "drapania" w gardle.
1000% zalecanego dziennego spożycia nie oznacza przedawkowania. 50μg jest bardzo bezpieczną porcją.
Nadmierna podaż witaminy D możliwa jest nie przez nadmierną ekspozycję na słońce, lecz przez nadmierne i długotrwałe (przez wiele miesięcy) spożycie doustne, głównie suplementów z witaminą D.
Uwaga: Produkt nie powinien być spożywany przez osoby przyjmujące środki przeciwzakrzepowe zawierające antagonistów witaminy K (np. warfaryna i acenokumarol). Osoby takie powinny skonsultować przyjmowanie produktu z lekarzem!
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w temperaturze 6-25°C z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu zużyć w ciągu 6 miesięcy.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia.
Sposoby pozyskiwania MK7:
z fermentacji soi lub z olejków eterycznych
Istnieją dwa sposoby pozyskiwania witaminy K2 – w procesie fermentacji soi lub z roślinnych olejków eterycznych.
Fermentacja soi
Przy produkcji witaminy K2 MK-7 w procesie fermentacji, do soi dodaje się preparaty bakteryjne oraz specjalne rozpuszczalniki. W wyniku stosowania tej metody zawsze powstaje wiele substancji ubocznych, w tym innych menachinonów, np.: MK-4, -8, -9. Wiele z nich jest zbędnych lub mają formy cis (nie są biodostępne). Ilość takich zanieczyszczeń zależy od jakości fermentacji.
Ponieważ do produkcji użyta jest soja, w ostatecznym ekstrakcie mogą znajdować się także jej alergeny. Niestety często nie jest też podana informacja, czy użyta soja jest modyfikowana genetycznie. Witamina K2 uzyskiwana w ten sposób jest określana przez producentów: „z natto”, „z fermentacji soi”, itp.
Pozyskiwanie z roślinnych olejków eterycznych
Metoda pozyskiwania czystego K2 MK-7 z olejków eterycznych została wynaleziona w 2006 roku przez norweskiego badacza dr Inger'a Reidun'a Aukrust'a i jego zespół. Znaleźli oni sposób wytwarzania czystej postaci all-trans MK-7 (menachinon-7, MenaQ-7) witaminy K2 z naturalnych roślinnych olejków eterycznych: geraniolu* i farnezolu**, w ściśle kontrolowanym procesie syntezy organicznej (synteza oznacza proces łączenia, nie mylić z syntetyczny - sztuczny).
Istnieją dwa rodzaje postaci molekuł witaminy K2 – cis i trans. Formy cis są biologicznie nieaktywne, podczas gdy formy trans mają pełny potencjał biologiczny. Większość z produktów z witaminą K2 dostępnych na rynku pochodzi z procesu fermentacji i zawiera K2 w formach cis oraz trans.
Zaletą metody pozyskiwania K2 z olejków eterycznych jest to, że uzyskiwana jest tylko witamina K2 w czystej, najlepszej i w pełni biodostępnej*** postaci MK-7. I taka forma jest w produktach Dr. Jacob's.
Ponieważ w procesie tym nie jest używana soja, unika się także ewentualnych zanieczyszczeń GMO oraz uzyskuje produkt bezpieczny dla alergików.
*Geraniol – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Uzyskuje się go z olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego.
**Farnezol – organiczny związek chemiczny, alkohol z grupy terpenów, stosowany głównie jako środek zapachowy o zapachu konwalii. Jest składnikiem wielu olejków eterycznych, między innymi konwaliowego, lipowego, muszkatołowego oraz akacjowego. Otrzymuje się go z olejków kwiatu lipy. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjno–kosmetycznym
***Biodostępność (dostępność biologiczna) – określa stopień wchłaniania substancji, jaka dostaje się do krążenia i jest faktycznie wykorzystana przez organizm.