L-glutamina 500 mg 50 kapsułek
Opis
Glutamina to jeden z najliczniej występujących aminokwasów w ciele człowieka.
FUNKCJONOWANIE MÓZGU
L-glutamina pokonuje barierę krew-mózg. W mózgu jest przekształcana w dwa ważne związki, biorące udział w jego funkcjonowaniu: kwas gamma-aminomasłowy (GABA, ang. Gamma Amino Butyric Acid), pełniący rolę neuroprzekaźnika inhibitorowego (hamującego), oraz kwas glutaminowy, który jest z kolei neuroprzekaźnikiem pobudzającym1.
WSPARCIE JELIT
Glutamina jest ważnym składnikiem tkanki łącznej układu jelitowego. Jest ważnym źródłem energii dla komórek jelita cienkiego (enterocytów)3.
BUDOWA MIĘŚNI
Glutamina jest najliczniejszym aminokwasem w mięśniach szkieletowych ludzi. Przeciążenie mięśni, na przykład podczas intensywnych ćwiczeń, skutkuje wzrostem zapotrzebowania na tę substancję odżywczą9.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:
L-glutamina (w wolnej postaci) – 500 mg
Składniki:
L-glutamina (w wolnej postaci), otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza), substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), substancje przeciwzbrylające (sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych), (roślinne) kwasy tłuszczowe.
SPOSÓB UŻYCIA:
Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, z wodą lub sokiem, pomiędzy posiłkami lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
DLA KOGO:
• Dla osób, które potrzebują wsparcia pracy mózgu;
• Dla osób, które intensywnie ćwiczą i chcą uzupełnić dietę w glutaminę.
produkt bezglutenowy
pszenicy
produktów mlecznych
drożdży
soi
sztucznych substancji przedłużających trwałość
aromatów, barwników
substancji słodzących
cukrów, soli, skrobi
• L-glutamina jest pozyskiwana w procesie fermentacji bakteryjnej glukozy pochodzącej z kukurydzy.
• W mózgu L-glutamina jest przekształcana w dwa neuroprzekaźniki: kwas gamma-aminomasłowy (GABA) oraz kwas glutaminowy.
• L-glutamina to jeden z aminokwasów występujących w organizmie człowieka przede wszystkim w mięśniach szkieletowych.