Niezwykle ciekawy jest rodowód Farminy - oryginalnie bowiem była to Polska Spółka Akcyjna Pharma, założona w 1908 r. przez magistra Bolesława Jawornickiego w centrum Krakowa.
Po drugiej wojnie światowej działalność kontynuowana była pod auspicjami spółdzielni aptekarskiej a w latach sześćdziesiątych wchłonięta została w strukturę Cefarmu, w której funkcjonowała jako laboratorium galenowe do 1990 r. Wtedy wyodrębniono Farminę jako spółkę prawa handlowego, by sześć lat później przygotować ją do prywatyzacji.
W 2004 r. Farmina przeprowadziła się do nowej siedziby, w technologicznej dzielnicy Krakowa - Rybitwy, do budynku wyposażonego na miarę producentów leków XXI wieku. Tu, produkcja oraz prace badawcze i analityczne odbywają się w warunkach spełniających wszelkie wymogi Dobrej Praktyki Wytwarzania GMP - międzynarodowych standardów w produkcji farmaceutycznej.
Kolejnym bardzo ważnym krokiem w rozwoju firmy był zakup w 2014 roku niemieckiej firmy farmaceutycznej Spreewaelder Arzneimittel GmbH, zlokalizowanej ok. 60 km na południe od Berlina.
Tysiące razy dziennie, miliony razy rocznie pacjenci i pielęgniarki, farmaceuci i lekarze sięgają z zaufaniem po produkty lecznicze Farminy. Na tym zaufaniu zbudowana jest ta marka.
Produkty Farminy są obecne nie tylko w aptece, na sali operacyjnej i w pogotowiu – ale wszędzie tam, gdzie potrzebna jest pierwsza pomoc: w ulżeniu bólu niemowlętom, dzieciom i dorosłym, w dezynfekcji ran i przy zabiegach chirurgicznych. Są tam, gdzie trzeba łagodzić stany chorobowe: dermatologiczne, przewodu pokarmowego, laryngologiczne, krążeniowe, ginekologiczne.