Instytut AllergoSan
W styczniu 1991 roku w austriackim mieście Graz, został powołany do życia Instytut AllergoSan. Inspiracją do tego kroku było 20 lekarzy, którzy szukali dla swoich pacjentów hipoalergicznych leków i pożywienia, pomocą stał się dla nich farmaceuta Friedriech Frauwallner oraz Jego żona Anita. Od 1992 roku zarządzaniem i prowadzeniem Instytutu zajęła się Anita Frauwallner, mając holistyczne podejście dążyła do stworzenia produktów opartych na hipotezie, że zdrowie człowieka leży w jego jelitach. Pierwszy hipoalergiczny probiotyk powstał już w 1993r.
Kluczem do sukcesu są badania i rozwój
Institut AllergoSan stale inwestuje w badania i rozwój. Dzięki temu może oferować swoim klientom naturalne substancje, których skuteczność jest nie tylko szybko zauważalna dla użytkownika, ale także potwierdzona badaniami naukowymi. W ten sposób od prawie trzydziestu lat tworzymy unikalne produkty, których głównym celem jest promowanie zdrowych jelit.
Najwyższe standardy naukowe
„Wielokrotnie wykazaliśmy się przedsiębiorczą odwagą dokonując dużych inwestycji w badania. Uważamy, że jest to jedyny sposób aby zagwarantować naszym produktom najwyższe standardy jakości potwierdzone naukowe. Chcemy tym samym naprawdę pomóc naszym klientom” – tak o filozofii stojącej za Instytutem AllergoSan mówi dyrektor zarządzająca Anita Frauwallner.
Wysoki poziom inwestycji w badania
Instytut AllergoSan niedawno dokonał jednej z największych inwestycji w badania w swojej historii. Na Uniwersytecie Medycznym w Graz realizowane są cztery wysoce innowacyjne projekty w dziedzinie badań mikrobiomów. Już 20 lat temu Instytut zaczął podążać odważną ścieżką w tym zakresie. W tamtym czasie medycyna probiotyczna była nadal w dużej mierze dziedziną z wieloma pytaniami bez odpowiedzi. Kiedy AllergoSan zaczął specjalizować się w tej dziedzinie i inwestować w badania nad mikrobiomami, pojawiło się wiele krytycznych opinii. „Niektórzy myśleli, że jesteśmy szaleni, ponieważ z finansowego punktu widzenia nie wydawało się to wtedy obiecującym tematem. Jednak nie działaliśmy na podstawie motywów finansowych, ale byliśmy przekonani, że naprawdę możemy w ten sposób pomóc wielu ludziom. Właśnie dlatego zaczęliśmy opracowywać nasze produkty OMNi-BiOTiC®” – mówi Anita Frauwallner, która kierowała Institut AllergoSan od momentu powstania.
Innowacje, odpowiedzialność i rozwój
Firma zachowuje odważną postawę w szukaniu nowych rozwiązań z przekonaniem, że takie podejście jest wymagane w firmie, która chce pozostać innowacyjna. Potrzebny jest jednak także wysoki poziom świadomości oraz odpowiedzialności jako firmy. „Czujemy wielką odpowiedzialność wobec naszych klientów i pracowników. Miejsca pracy muszą zostać zachowane, a jakość produktów zapewniona. Wielu naszych klientów polega na naszych produktach, ponieważ nie mają zamienników o podobnej jakości, dlatego musimy zapewnić im bezpieczne, pełnowartościowe dostawy. ”Aby jak najwięcej osób w innych krajach mogło również skorzystać z wysokiej jakości produktów, Instytut AllergoSan rozwija filie w innych krajach (m.in. Niemcy, Francja, Włochy, Turcja, Wielka Brytania),a teraz wkracza także do Polski. Pomimo wszystkich zmian na świecie oraz upływu lat, Instytut AllergoSan pozostaje wierny swoim zasadom:
„Znalazłam swoje powołanie – moje życie jest zaangażowane w budowanie świadomości na temat znaczenia tych biliardów organizmów w naszych jelitach, które nazywamy probiotykami. Słowo PROBIOS to tłumaczy się jako „dla życia” i chciałabym dodać, że oznacza to zdrowe życie, dzięki użyciu naturalnych środków, które pozwalają nam starzeć się z siłą, godnością oraz bez ułomności.” Anita Frauwallner
Kryteria jakości
Zgodne z kryteriami: Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących probiotyków i synbiotyków, Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), Światowej Organizacji Gastroenterologicznej oraz Austriackiego / Niemieckiego Towarzystwa Medycyny Probiotycznej (OePROM / DePROM).
- Bezpieczeństwo
Wszystkie użyte szczepy bakterii uzyskały międzynarodowy status GRAS – uznane za bezpieczne. Zapewnia to najwyższy poziom bezpieczeństwa podczas spożycia przez ludzi oraz brak skutków ubocznych, również w przypadku długotrwałego przyjmowania.
2. Ilość i rodzaj bakterii
W jednej porcji, co najmniej 1x 109 CFU (= jednostki tworzące kolonię). Oznacza to, że znaczna liczba żywych bakterii zostanie wchłonięta. Dodatkowo produkty OMNi-BiOTiC® składają się wyłącznie z naturalnie występujących kultur bakteryjnych ludzkich.
- Badania skuteczności
Skuteczność Naszych synbiotyków OMNi BiOTiC jest udowodniona wieloma badaniami naukowymi przeprowadzonymi na ludziach. Są to badania przeprowadzane na kompletnych produktach, a nie jak w większości przypadków na pojedynczych szczepach bakterii.
- Opis działania
Nasze bakterie probiotyczne są najskuteczniejsze w ciągu 24 godzin od nawodnienia (aktywacji), wtedy są najbardziej żywotne i wykazują najlepszą adhezję do ścian jelita.
Podobny proces zachodzi w jogurcie, gdy jest jeszcze w mleczarni. To właśnie wtedy dochodzi do najefektywniejszej produkcji, między innymi, kwasu mlekowego. Forma granulatu OMNi-BiOTiC® oraz proces nawadniania zapewnia, że cały korzystny wpływ dzieje się w naszych jelitach, gdzie bakterie wykorzystują swoje właściwości do wsparcia Naszego zdrowia.
- Zdolność profilaktyczna
Produkty OMNi BiOTiC wykazują zdolności profilaktyczne, nawet po zakończeniu terapii. Zdolność do reprodukcji oraz do rozmnażania się bakterii probiotycznych po zakończeniu terapii została udowodniona w przypadku Naszych produktów.
Dowody naukowe do zdolności profilaktycznych mają produkty OMNi-BiOTiC® PANDA, OMNi-BiOTiC® 10 AAD i OMNi-BiOTiC ® STRESS Repair, a opracowania zostały opublikowane w artykułach naukowych.
- Odporność na sok żołądkowy i kwas żółciowy
Odporność bakterii na silne kwasy jest ważnym aspektem. Dlatego rewitalizacja liofilizowanych bakterii odbywa się na zewnątrz ciała w neutralnym płynie. Tam bakterie spożywają swoje pierwsze pożywienie i zyskują siłę, aby przejść wielogodzinną podróż przez układ pokarmowy, mierząc się z kwasem solnym, z kwasem żółciowym i sokiem trzustkowym.
- Stabilność w temperaturze pokojowej
Na opakowaniach OMNi-BiOTiC®, podajemy liczbę bakterii na końcu terminu przydatności do spożycia, a nie liczbę bakterii w momencie pakowania. Wiele bakterii umiera już w ciągu kilku pierwszych dni, jeśli środowisko nie oferuje idealnych warunków do przeżycia. Mamy analizy jakości każdej partii produktów OMNi-BiOTiC®, które są dowodem stabilności podczas przechowywania w temp. pokojowej przez 24 miesiące.
- Optymalizacja środowiskowa
Optymalne pH jelita cienkiego to 4.0-5.5, dzięki temu korzystne bakterie mogą się optymalnie namnażać, podczas kiedy patogeny nie mogą. Synbiotyki OMNi-BiOTiC®, zawierają bakterie, które pomagają obniżyć wartości pH poprzez intensywne wytwarzanie kwasu mlekowego.
- Wielogatunkowa formuła symbiotycznych szczepów bakterii
Kombinacja różnych szczepów bakterii umożliwia lepszą syntezę bakterii i komórek ludzkich, wpływając na zwielokrotnienie potencjału poszczególnych szczepów. Każdy skład synbiotyków to efekt kilkuletnich badań.
- Synergia różnych szczepów bakterii
Nie wszystkie szczepy bakterii harmonizują się ze sobą – wręcz przeciwnie, mogą być konkurentami. Skuteczność połączenia Naszych produktów bakteryjnych jest udowodniona za pomocą metody krzyżowej i są dostępne badania dotyczące ich skuteczności.
- Matryca
W celu zwiększenia aktywności i szybkości reprodukcji bakterii dodaliśmy enzymy, błonnik i minerały. Zwiększyliśmy dzięki temu wytwarzanie śluzu wyściółki jelitowej i adhezję połkniętej bakterii. Każda matryca zawiera indywidualne „menu” dla poszczególnych szczepów bakterii.
- Bez cukru, glutenu oraz białka zwierzęcego.
Aby wyjść naprzeciw potrzebą osób zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi. Wolny od GMO, nie zawiera drożdży. Dla wegan i wegetarian.
Biodostępność
Biodostępność jest dla nas szczególnie ważna z dwóch powodów. Po pierwsze, składniki stosowane w naszych produktach muszą być wysoce biodostępne. Po drugie, tylko zdrowe jelito jest w stanie przyjmować niezbędne substancje z pożywienia i z nich korzystać.
Surowce najwyższej jakości
Instytut AllergoSan współpracuje z najbardziej renomowanymi producentami surowców na świecie. Czystość, biodostępność, znormalizowane związki ołowiu, zrównoważony rozwój i dokumentacja naukowa to kryteria wyboru, które stosujemy.
Testowany i bezpieczny
Szczepy bakterii stosowane w produktach OMNi-BiOTiC® zostały zidentyfikowane i sklasyfikowane zgodnie z najwyższymi standardami technologicznymi przez niezależną organizację NIZO Food Research z siedzibą w Amsterdamie.
Ponadto wszystkie szczepy bakterii stosowane w OMNi-BiOTiC® są przechowywane w bezpiecznym depozycie DSMZ (niemiecki zbiór mikroorganizmów i kultur komórkowych) i są na bieżąco badane, aby upewnić się, że nie wykazują żadnej genetycznej zmiany.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), poprzez wprowadzenie statusu QPS (Kwalifikowane domniemanie bezpieczeństwa), stworzył wszystkim szczepom bakterii używanych w Europie możliwość uzyskania certyfikatu bezpieczeństwa potwierdzającego, że szczepy te mają przynajmniej 30 lat i nie stanowiły zagrożenia bezpieczeństwa stosowania u ludzi. Wszystkie szczepy stosowane w OMNi-BiOTiC® mają dokumentacje bezpieczeństwa, które są uznawane przez EFSA.
Ponadto wszystkie szczepy bakterii stosowane w OMNi-BiOTiC® są również badane przez niezależne instytuty badawcze pod kątem tego, czy mogą powodować oporność na antybiotyki. Istotnym aspektem bezpiecznego stosowania bakterii jest ich wrażliwość na antybiotyki, dlatego też nie mogą w przyszłości rozwinąć oporności na antybiotyki.
Zapewnienie jakości odgrywa istotną rolę w produkcji farmaceutycznej. Odchylenia w zakresie jakości mogą mieć bezpośredni wpływ na zdrowie użytkownika, dlatego system zarządzania jakością zgodny z GMP służy do zagwarantowania jakości produktu i spełnienia wiążących wymagań ustanowionych przez organy ds. Zdrowia w zakresie marketingu. Dlatego też uważamy dobrą praktykę produkcyjną (GMP) za ważną wytyczną dla zapewnienia jakości procesów produkcyjnych i środowiska w produkcji wszystkich produktów Institut AllergoSan.
Unikalne formuły i optymalne opakowanie
Formuły opracowane z uwzględnieniem holistycznych aspektów fizjologicznych i medycznych są często wyjątkowe. Oprócz naszej cenionej na całym świecie wiedzy fachowej w takich aspektach jak biodostępność, najwyższy poziom aktywności i zdolność do rozmnażania w jelitach ludzkich, kładziemy również duży nacisk na transport i pakowanie produktu, aby – na przykład – zagwarantować stabilność mikroorganizmów również w wyższych temperaturach. Ponadto nasze synbiotyki są celowo pakowane w saszetki, aby zapewnić idealne środowisko odporne na wilgoć. Umożliwia to bakteryjnym pomocnikom nie tylko optymalne nawodnienie się poza ciałem, ale także aktywację ich specjalną matrycą, dzięki czemu mają maksymalną odporność na przeżycie w drodze do jelit.
79,00 zł
199,00 zł
85,00 zł
149,00 zł
199,00 zł