Stawosan Q7 – krem laurowy 50ml
Opis
Stawosan Q7 to krem laurowy o działaniu pielęgnującym, rozgrzewającym i odbudowującym do skóry kolan, bioder, barków, nadgarstków i pleców. Polecany dla skóry szczególnie wrażliwej, skłonnej do podrażnień. Stawosan Q7 zawiera aż 7 składników aktywnych.
Krem należy nałożyć na obszar dyskomfortu np. na skórę pleców, barków, bioder, kolan czy nadgarstków. Następnie wmasować do całkowitego wchłonięcia. Stosować 3-4 razy dziennie przez 45 dni, a później zgodnie z potrzebą.
SKŁADNIKI:
Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis L.) – jest rośliną drzewiastą o zimozielonych liściach, której korzystne właściwości znane były już w starożytności, a potwierdzone dane na temat zastosowania sięgają 2,5 tysiąca lat. Zawarty w jej świeżych liściach olejek eteryczny (w ilości 1-3% suchej masy) bogaty jest w terpeny m.in. w cyneol, sabinen i terpinyl oraz garbniki i gorycze, związki chemiczne o przyjemnym zapachu ziół i kamfory oraz potwierdzonych naukowo właściwościach aseptycznych. Chociaż liście laurowe są w Polsce popularną przyprawą to są one zwykle przesuszone. Większość dostępnych na rynku olejków eterycznych wyprodukowanych jest z tych tańszych, starych liści laurowych. Do produkcji Stawosanu Q7 użyto pełnowartościowego olejku eterycznego wytworzonego jedynie ze świeżych liści Wawrzynu szlachetnego. W rejonie Morza Śródziemnego spotkać można najlepsze szczepy tej rośliny, najbogatsze w olejki eteryczne, które pozyskiwane są w procesie destylacji. Specyfika tego procesu pozwala na uzyskanie maksymalnej ilości aktywnych składników z zachowaniem ich cennych właściwości. Aby uzyskać 2 kg olejku należy poddać destylacji aż 100 kg rośliny. W związku z tym jest to olejek drogi i trudny do pozyskania, jednakże jest bardzo wartościowy jeśli chodzi o skład.
Arnika górska (Arnica montana L.) – to roślina od wieków ceniona w pielęgnacji skóry. Dzięki zawartości naturalnych składników roślinnych, takich jak helenalina i flawonoidy, ekstrakt z arniki znajduje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do skóry wrażliwej i skłonnej do zaczerwienień. W formułach pielęgnacyjnych arnika pomaga łagodzić uczucie napięcia skóry, wspiera jej regenerację i przyczynia się do poprawy jej wyglądu. Kosmetyki z arniką są często wybierane do pielęgnacji po urazach mechanicznych, takich jak stłuczenia czy drobne obrzęki, ponieważ przyczyniają się do komfortu skóry i wyrównania jej kolorytu. Jej właściwości sprawiają, że jest idealnym składnikiem w produktach wspomagających skórę po wysiłku fizycznym lub przy codziennym zmęczeniu nóg i ciała.
Kadzidłowiec (Boswellia serrata) – to zioło o długiej tradycji terapeutycznej, szczególnie w Indiach (medycyna ajurwedyjska). Kadzidłowiec redukuje produkcję sebum i zmniejsza przetłuszczanie się naskórka, dzięki czemu znacząco poprawia stan skóry tłustej i problematycznej. Przyczynia się on także do zwiększenia elastyczności skóry oraz redukuje zaczerwienienia.
Kamfora (Camphora) – jest organicznym związkiem pochodzenia roślinnego. Otrzymuje się ją z drewna cynamonowca kamforowego, który wyróżnia się szerokimi właściwościami w kosmetyce jak i medycynie naturalnej. Charakteryzuje go intensywny orzeźwiający zapach przypominający ten z eukaliptusa. Olejek kamforowy ma działanie wzmacniające i rozkurczowe. Posmarowana nim skóra wyraźnie się rozgrzewa, a krążenie ulega poprawie.
Masło Shea (Butyrospermum parkii butter) – należy do najbardziej znanych olejów roślinnych stosowanych w kosmetyce. Stosowane jest od setek lat przez mieszkanki Afryki, obecnie również kobiety z innych części świata odkrywają jego niezwykłe właściwości. Masło shea obfituje w korzystne dla skóry składniki odżywcze. Nasiona drzewa masłowego odznaczają się bardzo wysoką (nawet 50%) zawartością tłuszczów. Zapewnia dodatkowe natłuszczenie skóry oraz zapobiega utracie wody z naskórka, chroniąc tym samym skórę przed przesuszeniem. Ponadto łagodzi podrażnienia, regeneruje i zmniejsza zaczerwienienia skóry.
Aloes zwyczajny (Aloe vera) – gatunek byliny pochodzący z terenów Afryki i Azji Mniejszej. Stosowany jest przez ludzi od wieków. W naturze spotkać go możemy na Wyspach Kanaryjskich i na Madagaskarze. Cenne składniki, zawarte w ekstrakcie z aloesu to witamina A, witamina B, witamina C, witamina E, kwasy organiczne, sole mineralne – potas, wapń, fosfor, magnez, miedź czy siarka. Posiada on szereg cudownych właściwości – najważniejsze z nich to nawilżanie, łagodzenie podrażnień, pomoc przy przebarwieniach naskórka. Potrafi doskonale wnikać w głąb skóry. Pozytywnie wpływa też na mikrokrążenie, zatem pomaga zapewnić komórkom optymalną ilość tlenu i substancji odżywczych.
Kłącze imbiru lekarskiego (Zingiber officinale) – jest jedną z najstarszych uprawianych roślin leczniczych. Wykazuje właściwości rozgrzewające. Działa regenerująco i odbudowująco na skórę. Kłącze imbiru zawiera: przeciwutleniacze, witaminy B1, B2, B9, C, E, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, a do tego około 3% olejków eterycznych. Imbir jest przyprawą o niezwykłych właściwościach, które z powodzeniem stosuje się w kosmetyce.
