Test na nietolerancję glutenu – GLUTEN’ALARM®
Opis
Test na nietolerancję glutenu – GLUTEN’ALARM® wykrywa przeciwciała IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej w krwi uzyskanej z nakłucia palca. Badanie wykrywa celiakię (chorobę trzewną).
– wyrób medyczny do samokontroli zdrowia
Jeśli odczuwasz powyższe objawy możesz mieć nietolerancję glutenu. Celiakia często jest mylnie rozpoznawana jako alergia pokarmowa, objaw stresu czy zespół jelita drażliwego.
Niezdiagnozowana choroba prowadzi do niedoboru składników odżywczych, witamin i minerałów czy zaburzeń neurologicznych. Powoduje wzrost ryzyka chorób autoimmunologicznych oraz nowotworów.
Nie czekaj na uszkodzenie jelit i groźne powikłania – zrób szybki test na celiakię z apteki.
Wynik badania uzyskasz w czasie rzeczywistym – w ciągu 15 minut.
Jak odczytać wynik testu?
Wynik negatywny testu przedstawiony powyżej oznacza, że w próbce krwi nie wykryto przeciwciał anty-t-TG klasy IgA – na wyniku badania widoczna jest jedna linia w polu kontrolnym C
Wynik pozytywny testu przedstawiony powyżej oznacza, że próbka krwi zawiera przeciwciała anty-t-TG klasy IgA – na wyniku badania widoczne są dwie linie – jedna w polu testowym T, druga w polu kontrolnym C. W tym wypadku zalecana jest konsultacja z lekarzem.
UWAGA!
Według badań na celiakię choruje 1% populacji.
W Polsce 95% chorych jest nieświadomych choroby, co w naraża na szereg powikłań pojawiających się długoterminowo.
Celiakię najczęściej stwierdza się u osób w przedziale 30-50 lat. Dwa razy częściej chorują kobiety.
Kiedy warto wykonać test na nietolerancję glutenu?
Objawy kliniczne są bardzo zróżnicowane i często zależne od wieku chorego
Objawy u dorosłych:
- biegunka tłuszczowa
- wzdęcia, bóle brzucha
- utrata masy ciała
- nieregularne rzadkie wypróżnienia
- zaburzenia miesiączkowania u kobiet
- bezpłodność, poronienia
- bole kości, mięśni i stawów
- przewlekłe zmęczenie, depresja
- bóle głowy
- afty i zapalenia jamy ustnej
- anemia (niedokrwistość z niedoboru żelaza)
- osteoporoza we wczesnym wieku
Dodatkowo u dzieci mogą się pojawić objawy, takie jak:
- niedobór masy ciała
- krzywica
- niski wzrost
- zmiana usposobienia
- problemy rozwojowe (w tym ADHD)
- powiększony obwód brzucha
Im później zdiagnozowana nietolerancja glutenu, tym ryzyko rozwoju chorób i powikłań większe. Jeśli zauważyłeś powyższe objawy – wykonaj kontrolnie test na celiakię.
Celiakia (choroba trzewna) to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, która występuje u dzieci i dorosłych. Przyczyną jest nietolerancja glutenu – jego obecność w pokarmie powoduję reakcję układu odpornościowego, w wyniku której zostają zniszczone kosmki jelita cienkiego. Powoduje to upośledzenie wchłaniania substancji odżywczych.
Gluten jest mieszaniną białek (gliadyny i gluteiny) zawartą w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie.
W przypadku nietolerancji glutenu dochodzi do produkcji swoistych przeciwciał IgA skierowanych przeciwko t-TG. Dlatego pierwszą metodą z wyboru do diagnozowania celiakii jest wysoce skuteczny test na nietolerancję glutenu z krwi pełnej. Opierają się one głównie na wykrywaniu przeciwciał klasy IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej (t-TG).