Granatowiec właściwy (łac. Punica granatum) pochodzi z Azji Środkowej. Jego owoce są duże, okrągłe, a w środku mają 1200–1300 nasion otoczonych galaretowymi osnówkami. Wyciąg ze skórki granatu zawiera w sobie kwas elagowy, będący związkiem organicznym z grupy kwasów fenolowych.
Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub związanej z glukozą – jako garbniki pirogalolowe. Kwas elagowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, porównywalne z witaminą E lub nawet wyższe, a jego aktywność przeciwutleniająca wzrasta wraz ze stopniem hydrolizy.
Bogatym źródłem kwasu elagowego są owoce granatu. Różne części owoców zawierają odmienne ilości tego związku. Ekstrakt ze skórki stymuluje produkcję kolagenu w skórze, a wodny wyciąg działa wzmacniająco, regenerująco i nawilżająco. Antyoksydacyjne właściwości kwasu elagowego chronią skórę przed wolnymi rodnikami oraz promieniowaniem UV, co znacznie spowalnia procesy starzenia.
Ekstrakt ze skórki granatu standaryzowany jest na zawartość min. 40% kwasu elagowego.
- Marka:Yango®
- GTIN:5905279845862
Specyficzne kody
- EAN13
- 5905279845862
Składnik aktywny |
1 kapsułka |
Ekstrakt ze skórki granatu
w tym kwas elagowy
|
375 mg
150 mg
|
Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka dziennie.
Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody rano w trakcie lub po posiłku.
Składniki: ekstrakt ze skórki granatu właściwego (Punica granatum) standaryzowany na zawartość min. 40% kwasu elagowego; kapsułka: celuloza roślinna.
Informacja: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Wyprodukowano w Unii Europejskiej. Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. Masa netto: 41,9 g.
Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.
Główny Inspektorat Sanitarny: GIS-ŻP-SD-4230-04475/KC/19