Bio-Pycnogenol 30 tabletek
Opis
- Zawiera 40 mg opatentowanego ekstraktu
- Wyprodukowany z kory, francuskiej sosny śródziemnomorskiej Pinus pinaster
- Dostarcza zdrowe bioflawonoidy
1 tabletka zawiera
Pycnogenol 40 mg
Informacje o produkcie
Dawkowanie
W pierwszym tygodniu przyjmować 2 tabletki 2 razy dziennie, w kolejnych po 1 tabletce 2 razy dziennie w czasie posiłku. W przypadku pytań lub watpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Nie należ rozgryzać tabletek tylko połknąć w całości podczas posiłku.
Bio-Pycnogenol można łączyć z Bio-Multi Witaminy i Minerały oraz z Bio-Witaminą C Forte.
(Pycnogenol jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Horphag Research Ltd. oraz opatentowany na podstawie patentu USA nr 4.698.360)
Składniki
Celuloza mikrokrystaliczna, maltodekstryna, ekstrakt Pinus Pinaster-Pycnogenol, hydroksypropylometyloceluloza, fosforan triwapniowy, stearynian magnezu
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.
Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Bio-Pycnogenol
Skład tabletek w Bio-Pycnogenol oparty jest na opatentowanym ekstrakcie z kory, francuskiej sosny śródziemnomorskiej (Pinus pinaser). Bio-Pycnogenol zawiera unikalne połączenie rozpuszczalnych w wodzie i występujących naturalnie biologicznych flawonoidów z których część należy do grupy przeciwutleniaczy.
Czym jest Pycnogenol?
Pycnogenol to wyciąg z kory, francuskiej sosny śródziemnomorskiej (łac. Pinus pinaster).
Na obszarze 2,5 mln. hektarów w południowo-zachodniej części Francji znajduje się plantacja sosny Pinus Pinaster. Drewno tych drzew jest wykorzystywane do produkcji mebli, a wszystkie wycięte drzewa są zastępowane nowymi. Co sprawia, że cała produkcja jest w pełni zrównoważona.
Kora, która jest produktem ubocznym staje się surowcem do wytwarzania pycnogenolu.
Aby wyprodukować 1 kg pycnogenolu potrzebne jest 1000 kg kory. Bardzo istotną kwestią jest czas, ponieważ wyodrębnienie bioflawonoidów z kory musi zostać przeprowadzone w przeciągu 48 godzin od momentu ścięcia drzewa.
Proces pozyskiwania ekstraktu z sosny jest opatentowany, a do jego pozyskania nie stosuje się żadnych toksycznych rozpuszczalników.
Świeżą sproszkowaną korę poddaje się ekstrakcji etanolem i wodą w opatentowanym procesie. Po dokładnym oczyszczeniu, surowy ekstrakt suszy się rozpryskowo i powraca on do postaci brązowego proszku. Ekstrakt jest znormalizowany do 70% zawartości +/- 5% aktywnych substancji ziołowych.
Istnieje wiele różnych typów bioflawonoidów w pcnogenolu np.: katechina, epikatechina, flawony i taksyfolinę. Pycnogenol zawiera również wiele kwasów owocowych, w tym kwas kawowy, kwas ferulowy, kwas galusowy, kwas kumarowy i kwasu wanilinowy. Zarówno bioflawonoidy i kwasy owocowe można znaleźć w wielu innych owocach i warzywach, ale nie w pojedynczej roślinie, i nie w tych samych proporcjach.
Bardzo bezpieczny ekstrakt
Pycnogenol został oznakowany jako GRAS (Ogólnie Uznane za Bezpieczne) przez niezależnych ekspertów toksykologicznych. Oznacza to, że jest uważany za całkowicie bezpieczną substancję do spożycia.
Efekty pcnogenolu
Pycnogenol przebadano w kilku badaniach klinicznych, jest znany na całym świecie pod względem jego zdolności do ochrony DNA komórek, białek i lipidów przed stresem oksydacyjnym. Pycnogenol jest w stanie naprawić wraz z witaminą C uszkodzenia spowodowane oddziaływaniem wolnych rodników.